Kreativ Livslære lager tradisjons mat fra Finskogen

Motti & Flesk

Dette er tradisjonsrik husmannskost fra de dype Finnskoger som med sine få og enkle ingredienser passer perfekt som god, mettende turmat.

Kreativ Livslære klassen har som en del av sin arbeidstrening å lage mat. En av disse matrettene de skal lære løpet av skoleåret er en tradisjons retten fra de dype Finnskoger. Og siden Bjerkely Folkehøyskole ligger i Finnskogsbeltet, er det vel rett og rimelig at de lager Motti & Flesk.

Motti og Flesk ble tradisjonelt laget ute over bål som tur /arbeidsmat i skogen. Før ble denne retten sett på som “fattigmankost” men nå lages den først og fremst til festlige sammenkomster .

I bokutgivelsen «Hårdaskost og hærdasmat - Gamle matretter fra Hedmark» deler Hedmark bygdekvinnelag (1980) sin oppskrift på motti;

«1 kopp vatn og 1 teskje salt kokes opp. Så helles 2 kopper mjøl over vatnet (godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt). Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små ”vulkaner”. Mens en med sleiva forsiktig soper mjølet over ”vulkanene” skal en synge første verset av ”Vår Gud han er så fast en borg”, - og så rører en til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis en rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører en for sent, blir mottien liten, mjølet og tørr. Det heter at lat kjerring koker godt motti, eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker. Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett. Restene brukes som dessert med sur mjølk og sukker på.»

Previous
Previous

Tegneserie & Manga reiste på klassetur til Glasgow!

Next
Next

Spillutvikling og Tegneserie & Manga dro til Boda Borg i Sverige.