Elevomtaler

Dette er en side hvor noen tidligere Bjerkelyelever presenteres


MARITA BØRRESEN


Hva har Bjerkely folkehøyskole betydd for deg, og hva er ditt sterkeste minne derfra?

Bjerkely har betydd veldig mye for meg. Det er et av de beste årene i mitt liv. Gode venner, foto,god mat og koselige lærere står sterkt i minnet. Hvis jeg skal trekke fram en ting i løpet av året, må det være turen vi tok til Venezia i februar under karnevalet. Vakkert lys og mange fine bilder ble tatt. Et skikkelig minne for livet. Vi sto opp midt på natta og tok bilder av soloppgangen , det var kaldt og jeg husker jeg varmet kamerabatteriet under genseren for å kunne ta noen flere bilder. Jeg feiret 20 årsdagen min på en båt på vannet.

Hva var utgangspunktet ditt / og hvordan har utviklingen vært?

Jeg hadde veldig lite erfaring med foto før jeg begynte på Bjerkely. Interessen for foto vokste i løpet av året, og jeg ønsket å lære mer. Jeg fant vel ut det året at det var foto jeg ville jobbe med. Interessante fotografer på besøk,inspirerte meg veldig.

Hvorfor velge Bjerkely?

Jeg valgte Bjerkely i hovedsak pga min interesse for foto. Jeg synes også at selve plassen så fin ut på hjemmesiden.

Hvor har veien din gått etter folkehøyskolen? / Hva gjør du nå?

Etter Bjerkely studerte jeg foto i to år ved Norsk fotofagskole i Trondheim, hvor jeg trivdes veldig godt. Jeg etablerte et firma, og ble selvstendig næringsdrivende. Har jobbet i Trondheim og i Oslo. For 5 år siden flyttet vi til Steinkjer.

I fjor var det 10 år siden jeg gikk ut fra Bjerkely, og jeg jobber fortsatt som fotograf. Jeg og min samboer, som også har gått på Bjerkely (året etter meg) og på Fotofagskolen, jobber sammen som fotografer. Vi tar hovedsakelig bryllupsbilder over hele landet, men også gravid,nyfødt,familie,bedrift. 

www.borresenraak.no


 
ASTRID STORKÅS

Hva har Bjerkely folkehøyskole betydd for deg, og hva er ditt sterkeste minne derfra?

Bjerkely har vært en solid plattform med tanke på grunnleggende og helt essensielle tekniske ferdigheter. Du blir litt som Askeladden etter å ha gått på Bjerkely. Det du har med deg er av større nytte enn du aner.

Mitt sterkeste minne er fra linjeturen Bjerkely hadde til Bangladesh. Der fikk jeg en aha-opplevelse i forhold til hvordan bilder endrer mening ut i fra en kulturell kontekst. Denne erfaringen har hatt stor betydning for hvordan jeg jobber med idé og bilde.

Hva var utgangspunktet ditt og hvordan har utviklingen vært?

Utgangspunktet mitt var en brennende interesse for fotografi. Ved Bjerkely utviklet jeg en grunnleggende teknisk forståelse, og jeg lærte at stedet utenfor min comfortsone er ganske spennende. Dette var et veldig godt utgangspunkt for videre studier og ikke minst livet i seg selv.

Hvorfor velge Bjerkely?

Bjerkely er et flott sted å bygge en portefølje, tekniske ferdigheter og et kreativt tankesett. De fleste fotoskolene og andre kreative utdanninger har opptaksprøver, intervju og vurdering av portefølje/eget arbeid ved opptak. Ved Bjerkely møter du lærere som virkelig står på for at du skal nå dine mål, og inspirerende medelever som er like gira. Det at Bjerkely har flere spennende linjer åpner også opp for et fantastisk tverrfaglig samarbeid. Jeg ville ikke vært foruten året mitt på folkehøyskole.

Hvor har veien din gått etter folkehøyskolen? / Hva gjør du nå?

Etter folkehøyskolen gikk jeg inn i jobben som undervisningsassistent ved Skien kulturskole. Ved siden av dette produserte jeg fotografier til promoteringsmateriell i form av ad-shels og andre trykksaker. Etter arbeidsåret gikk veien videre til Bilder Nordic School of Photography i Oslo.

På Bilder Nordic lærte jeg fotograf-faget, og studietiden viste meg deler av hjernen som jeg overhodet ikke visste eksisterte. Det å jakte på de gode ideene ble en vel så stor lidenskap som fotografi. Veien videre var derfor krystallklar.

Nå studerer jeg Art Direction ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology. Ved siden av studiene har jeg jobbet i høyskolen sitt markedsteam, et sommervikariat som Grafisk Designer hos KLP, og fotograf i eget foretak.

 

AYLA MARHAUG

Hva har Bjerkely folkehøyskole betydd for deg, og hva er ditt sterkeste minne derfra?

Bjerkely for meg har først og fremst betydd mange minner og kjempefine gode venner jeg tror vil vare livet ut. Du får venner på folkehøyskole. Uansett hvor rar du er. Nei, seriøst. Jeg lover deg. Mitt sterkeste minne er ganske vanskelig å bestemme, for det var et utrolig innholdsrikt år! Selvfølgelig var skoleturen til Marokko helt utrolig. En rundtur i landet der du ligger på fine hotell, rir på kamel i Sahara og opplever kulturen i et land som er så forskjellig fra vårt. Jeg har tre tips hvis du drar til Marokko: 1) Ikke gå på McDonalds: Maten i landet er definitivt verdt å nyte. 2) Ikke vær en dust – guiden kan komme til å true med å la deg være igjen i ørkenen. 3) Pass opp for overraskelses-henna-tatovering, det skjedde med meg. Men alvorlig talt: hvis du skal velge en skoletur – dra til Marokko. Ellers så er minnene mine veldig mye de små tingene; humoren, folkene, og alt det syke vi fant på. Du blir i større eller mindre grad kjent med alle på skolen, og å bo sammen med ca 100 mennesker – alle på din egen alder – det er en ganske unik opplevelse.

Hva var utgangspunktet ditt / og hvordan har utviklingen vært?

Utgangspunktet mitt fagmessig var Studiespesialiserende m/Formgivning fra videregående, og ellers kunstskole på barne/ungdomsskole. Men alt du trenger er egentlig bare interesse for tegning. Jeg utviklet mer mitt eget utrykk og stil innenfor tegneserier mens jeg var på folkehøyskolen. Du lærer en del gode teknikker om hvordan lage tegneserier, hvordan bygge opp historier, photoshop og mye annet rart jeg ikke kunne fra før. Jeg fikk også tilbud hos Egmont Serieforlaget om å komme på trykk i GodtNytt (et bilag til Rutetid), så det følger definitivt med seg muligheter. Kontakter og publisitet har utrolig mye å si.

Hvorfor velge Bjerkely?

Bjerkely oppdaget jeg via DeviantArt, av alle ting. Jeg vet ikke om noen er på DeviantArt lengre, eller om det overhodet finnes, men da jeg var sånn 16 var det sykt kult. Et par år før jeg faktisk begynte snublet jeg over profilen til «oomizuao», som reklamerte for Bjerkely Folkehøyskole, som hun hadde gått på. Og jeg bare «wow hvis jeg går på Bjerkely kan jeg bli like kul som henne!». Ambisjoner altså. For min del valgte jeg Bjerkely fordi den har Norges eneste tegneserielinje. Jeg har alltid likt å lage tegneserier, om enn noe sporadisk, og jeg var en iherdig tegneserieleser en periode. Så hva kunne vel være bedre enn et helt år med tegneserier som et faktisk fag! Det er noe jeg ikke angrer på. Du vil få en rekke opplevelser, møte de rareste folkene - og de beste.

Hvor har veien din gått etter folkehøyskolen? / Hva gjør du nå?

Veien videre har gått litt hit og dit. Jeg flyttet for eksempel til Wales for å ta en Illustrasjons Bachelor. Hvis du liker å lage tegneserier er illustrasjon definitivt veien å gå – men ikke flytt til Wales. Serr. Ellers er jeg utdannet makeupartist og har studert litt filosofi. Ubestemt altså. Jeg lager ikke så mye tegneserier nå lenger, dessverre. Kanskje det blir litt mer etter hvert, for det er virkelig gøy! Nå fortiden går det mye i realistiske bilder med fargeblyanter. Jeg har alltid likt å tegne mennesker, og er veldig glad i portretter. Ellers har jeg ambisjoner om å etterhvert skulle kunne leve av kunsten min. Jeg prøver jeg å «finne meg selv» eller hva slags andre klisjeer du kan komme på. Målet er å finne min egen stemme innen for kunsten, og klare å få «sjel» inn i bildene. Har tenkt å prøve på å søke meg inn på kunstakademiet, men opptaket er virkelig et nåløye - så det får vi se på om jeg kommer inn! Ellers fikk jeg tegningene mine på trykk i en sminkebok som heter «Vakker», og har solgt 4 bilder siden oktober. I sommer har jeg dessuten blitt lovet å få holde utstilling to steder i hjemkommunen min. Hvis det fortsetter sånn så kanskje, kanskje ! Hvem vet.


- Ayla

MARILENA NÆSS

Hva har Bjerkely folkehøyskole betydd for deg, og hva er ditt sterkeste minne derfra?

Vennene jeg fikk da jeg gikk på Bjerkely har vært uvurderlige for meg. Både lærere og venner der hjalp meg med å føle meg tryggere i mine egne valg og å satse på lidenskapen min: Tegning/illustrasjon. Utdanningsmessen jeg jobbet dugnad på (mens jeg gikk på Bjerkely), var også utrolig viktig ettersom det var der, etter å ha blitt oppfordret av en venninne, jeg kom i kontakt med universitetet jeg nå er student ved.

Hva var utgangspunktet ditt / og hvordan har utviklingen vært?

Jeg ville bli flinkere til lage tegneserier, forstå sekvenser bedre, bygge et nettverk med verdifulle kontakter, kanskje til og med finne meg frilansarbeid. Ferdighetene jeg ville utvikle fikk jeg mye rom for hjelp og øvelse i da jeg gikk på Bjerkely. Vi dro også på mange cons, en av dem førte til at jeg fikk min første tegneseriejobb. Ellers hjalp det også for min del da Egemont kom på besøk til skolen, og jeg fikk kontaktinformasjon fra en av representantene - som førte til at en av tegneseriene jeg egentlig hadde laget for en Bjerkelyskoleoppgave kom på trykk i Nemi.

Hvorfor velge Bjerkely?

Hvis du ikke er helt sikker på om du skal satse på tegneserier, foto, animasjon, hva det måtte være, er det lurt å ta et år der du får oppleve en stor dose av det under avslappende forhold og i et vennlig miljø. Det er viktig at du gir av deg selv også og deltar, ellers risikerer du å gå glipp av gode muligheter og vennskap.

Hvor har veien din gått etter folkehøyskolen? / Hva gjør du nå?

Rett etter Bjerkely dro jeg på Universitet i England - Arts University of Bournemouth. Jeg er nå nesten ferdig med siste året mitt her og har da snart en Bachelorgrad i Illustrasjon. Mens jeg har studert har har jeg tatt på meg flere prosjekter fra kontakten jeg fikk mens jeg gikk på Bjerkely og annet frilans arbeid. Siste oppgaven min på universitetet nå, er en tegneserieoppgave. Jeg håper på å bli ferdig med den før sommerferien så jeg kan sende den til britiske og/eller norske forlag. I tillegg vil jeg vie mye av tiden min til frilansarbeid.

- Marilena