Ofte spurte spørsmål

Ja, det trenger du. Du må ha digital speilrefleks med mulighet for manuelle innstillinger. For bruk av våre eksterne blitzer og lamper bør man ha Canon eller Nikon som er kompatible med vårt utstyr. Hvis ikke må du skaffe overganger som passer.

Fra Oslo kan man ta buss til Kongsvinger (også via Gardermoen) og skifte buss som går til Elverum. Bussen går stort sett hver time. Bussholdeplass ca. en kilometer fra skolen. Kommer du nordfra, går det timebuss fra Elverum mot Kongsvinger. Busstoppestedet heter Kvesetmoen og ligger ca. en kilometer fra skolen.

Det kan du under forutsetning av at det er plass på linja du vil bytte til. Bytting bør imidlertid skje i løpet av den første tiden etter at skolen har startet.

På grunn av allergier tillater vi ikke det. Du kan ha fisk i et akvarium, men husk at du skal reise på turer og det er ferieperioder hvor det ikke er elever på skolen.

Vi er vant til å takle det meste av allergier og lager mat som er tilpasset din allergi. Husk imidlertid å oppgi det i søknaden din slik at vi er forberedt når du kommer. Vi fakturerer deg med kr. 500,- ekstra pr. måned om du må ha tilpasset mat.

Nærmeste matbutikk ligger ca. 3 kilometer fra skolen. En fin spaser- eller sykkeltur gjennom åkerlandskap og over Glomma. Flisa ligger motsatt kant, mot nord, og dit er det litt over fem kilometer med gang- og sykkelsti. Der finner du det meste av det du trenger. Det vil være praktisk å ha med seg en sykkel, motorsykkel eller bil da det vil gjøre det lettere å komme seg til butikken.

Ja, man kan det. På rommet kan du uansett ha din egen tv, men vi anbefaler det ikke av hensyn til de andre som bor på internatet og at det er lett å gå glipp av noe av det sosiale livet på skolen om man "stenger seg inne" på rommet. En del rom er heller ikke så store og en tv kan ta litt plass. Skolen har tv på internatstuene men elevene på internatet må selv bli enige om bruken.

Nei, ikke på rommene. Det er internett på hovedbygget og på mediabygget. Disse bygningene er oppe til 23 hver kveld, og 01 på lørdager. På folkehøyskolen er det viktig å ha et sosialt engasjement og det er ønske om at flest mulig deltar i det. Derfor ønsker vi at elevene samles i fellesarealene og heller bruker hovedbygget når de har behov for internett. Etter søknad til rektor kan det vurderes bruk av mobilt bredbånd på rommene.

Rommene er fullt møblert, og det er ikke mye plass ”til overs”. Hvis du lurer på om du kan ta med noe spesielt, så ta kontakt.

Skolen har 66 rom, og vi forsøker så sant det er mulig, å etterkomme alles ønsker.

Juli-brevet er et av flere brev som du vil få etter at du har søkt og fått tildelt plass på skolen. Juli-brevet sendes i slutten av juli (eller kanskje det blir begynnelsen av august :-) ), og inneholder de siste opplysningene du trenger. Der står det om romplassering, reisebeskrivelse, tips til ting du skal ha med osv.

På lørdag formiddag er det som regel seminarer. På lørdagskveldene er det alltid forskjellige typer underholdning. Ofte så går det på rundgang mellom klassene, men også personalet har ansvaret for underholdningen en gang og guttene og jentene arrangerer også en kveld hver, for hverandre. Søndagene er en ”puste-ut” dag. Uka kan være både hektisk og morsom og det arrangeres som regel ikke noe på søndager fra skolens side. Elevene finner imidlertid på aktiviteter selv. Noen tar kanskje en tur til Trysil for å prøve bakkene der, andre drar på fotosafari på Finnskogen eller kanskje shopping i Sverige? På skolen står alle fellesarealer tilgjengelig og alt kan benyttes av idrettsutstyr, klasserom, mørkerom osv.

Mange folkehøyskoler har stipendiater eller miljøarbeidere. På Bjerkely bruker vi tittelen miljøarbeider. Det er elever som gikk på skolen i fjor og som har ansvar for at du trives og kommer deg vel til rette på skolen. De drar i gang aktiviteter på tirsdagskveldene (og ofte ellers også), og har ansvar for hver sin internat-etasje.

Søknad om lån og stipend kan du ordne selv på nettet. På Lånekassen.no finner du søknadsskjema for høyere utdanning (Folkehøyskole er i denne kategorien), svar på spørsmål og satser for skoleåret. 

For å få godkjent skoleåret og få vitnemål, og dermed konvertert 40 % av studielånet til stipend, kreves det i utgangspunktet at du kan ha maks. 10 % fravær i løpet av skoleåret. Dette er regelverk som alle folkehøgskoler må følge. Ved langvarig fravær pga. sykdom eller annet man ikke kan noe for, kan man ha høyere fravær. Dersom du uteblir fra undervisning og aktiviteter uten å søke permisjon eller kommer med en gyldig grunn får du det som ugyldig fravær.

Du kan søke permisjon til nær sagt alle formål. Hvordan fravær for permisjon blir ført, avhenger av type formål. Mer informasjon om dette vil du få de første dagene på skolen.

Du kan ha med bil. Dette vil gi deg større frihet til å komme deg rundt i området. Det er god plass for elevene til å parkere på skolen. Det er også mulig at du kan tjene deg noen kroner, enten ved å være taxi for medelever, eller å være sjåfør for klassen hvis det er behov for sjåfører ved småturer. Avtalt kjøring for skolen får du godtgjørelse for.

Du må ikke være kristen for å gå på Bjerkely. Vi har elever som kommer fra forskjellige trossamfunn som kristne, muslimer, buddhister, ateister, agnostikere, ikke-troende og andre som er troende til litt av hvert. Skolen har en kristen profil, som betyr at vi ønsker å være tydelige på våre ståsted og at vi bygger vårt verdigrunnlag på de kristne verdiene. Samtidig ønsker vi at vi skal ha et miljø der det skal være rom for forskjellige oppfatninger om trosspørsmål og at vi kan lære å vise hverandre interesse og respekt. Vi har morgensamling hver dag med "Ord for dagen." Dette kan av og til ha et kristent innslag. Elevene kan også i blant få seminarer med kristent innhold, og i verdifag vil en fokusere på tema som bygger på de kristne verdiene, men vi legger stor vekt på åpenhet og romslighet.Vi har også frivillige torsdagssamlinger der det skal være rom for å samtale om dypere spørsmål.


Finner du ikke svar på det du lurer på? Kontakt oss da vel, så svarer vi så godt vi kan!