Tegneserier og Manga blander to viktige uttrykksformer: tekst og tegning. Det engelske ordet comics kan forveksles med ordet komikk, og graphic novel høres veldig ambisiøst ut. Manga er japansk, og betyr grovt oversatt `løse skisser`, men på tegneserielinja er det du som bestemmer hva tegneserier eller manga betyr for deg, og hvilket område du ønsker å fokusere på.

Se for deg et skoleår sammen med andre elever som tegner, leser og skriver tegneserier. I klasserommet henger det bilder av snakkende dyr, radioaktive superhelter, forførende shõujo og groteske monstre fra en mulig framtid.

På Tegneserie & Mangalinja vil du bl.a. lære hvordan du kan designe dine egne karakterer, hva som er typiske kjennetegn ved en tegneserie – genre, ulike dramaturgimodeller og hvilke overganger på rutene du kan bruke for å få fortalt din historie best mulig.

Du vil bli introdusert for ulike tegneverktøy, tradisjonelle som digitale. – Delta på kurs med profesjonelle serieskapere og reise på fagturer i inn- og utland. Velkommen til en verden der du bestemmer rammene. Vi tilbyr deg et skoleår der du kan tilegne deg kunnskaper om dette populære mediet, og vi oppfordrer deg til å gjennom året finne egne metoder og personlige tegnestil, som gjør nettopp dine historier til noe unikt.

Dette er bare noe av det du får oppleve sammen med andre tegneserie- og eller mangaentusiaster fra hele landet, og det er gode muligheter for å skape et kontaktnett som kan vare livet ut.

Du vil få utdelt en startpakke i begynnelsen av skoleåret. Denne pakken inneholder nøye utvalgte tegneverktøy for tradisjonell tegning, i tillegg til tegneprogrammet ClipStudio paint. Det anbefales allikevel at dere har med det utstyret dere foretrekker å bruke, slik at du kan videreutvikle og fordype deg i din foretrukne teknikk og materialvalg. Det er en fordel at du har egen pc og digitalt tegnebrett (for eksempel en Wacom). Skolen har også tegnebrett som du kan få låne, om du ikke har selv.

Det er ikke satt opp noen spesielle krav for å komme inn på Tegneserielinja, men det er en fordel at man liker og tegne, er kreativ, og at man har en fortellerlyst som man vil dele med andre.

Egen datamaskin, helst bærbar.

På Tegneserielinja har vi som målsetting å introdusere deg for mangfoldet og samtidig motivere deg til å finne din stil og bli skikkelig god på den. Du vil få muligheten til å tilegne deg tegnetekniske ferdigheter på det to–dimensjonale formatet, både for hånd og digitalt, men det blir også lagt vekt på fortellerteknikk og kommunikasjon.

Mot slutten av skoleåret skal hver enkelt elev jobbe med sitt eget prosjekt der han/hun produserer en større tegneserie til en felles samling. Denne blir blant annet sendt til Egmont og serienett, som kan være en dør videre inn i tegneseriemiljøet.

Turer

Type avgift
Pris
INTERNATAVGIFT
kr 72 000,- + tillegg på kr. 500,-/måned om du har behov for diett (se under)
ENEROMSTILLEGG
 kr 10 000,-
FELLESAVGIFT
 kr 22 000,-
LINJEAVGIFT
 kr 14 000,- (kr. 16 000,- for Cosplay & Cons)
Turkostnader og enkelte aktivitetskostnader kommer i tillegg til dette. Tallinnturen på høsten er inkludert i fellesavgiften, men du må regne med å betale for noen måltider. Foto reiser til Kristiansund til Nordic Light Events og Tegneserie og Spillutvikling reiser til Raptusfestivalen i Bergen. E-Sport reiser på DreamHack i Sverige. Du må betale kr. 1 000,- i egenandel på disse turene, mens resten dekkes av linjeavgifta. De fleste måltider må du betale selv. Spillutvikling reiser også til SpillExpo på Lillestrøm. Denne turen dekkes av linjeavgifta. De øvrige vårturene koster fra ca. kr. 6 000,- til ca. kr. 20 000,-. Endelige beløp avhenger bl.a. av hvor mange som reiser til det enkelte sted. Se flere opplysninger under fanen "Turer". Noen linjer reiser også på dagsturer f.eks. til Oslo, og enkelte av disse turene må du regne med å betale selv. 

INNMELDINGSAVGIFT
Innmeldingsavgiften er på kr 2 100,-.
 
INTERNATAVGIFTEN
Internatavgiften er kostnadene for å bo og leve på Bjerkely. Avgiften dekker blant annet dobbeltrom, mat, fyring, strøm, kjøkken etc. For spørsmål om internatavgiften, kontakt oss. Har du behov for spesiell diett, grunnet allergi eller lignende, må du regne med noe ekstra kostnad i forbindelse med dette. Ønsker du enkeltrom, koster dette ekstra.
FELLESAVGIFTEN
Fellesavgiften dekker en del fellesutgifter som generelt materiell, kopiering og noen utgifter i forbindelse med reise og opphold på dagsturer og overnattingstur. Fellesturen til Tallinn dekkes også.
LINJEAVGIFTEN
Linjeavgiften dekker utstyr, materiell, småturer og andre ting tilknyttet klassen din. Raptusfestivalen som Tegneserie- og de som ønsker det fra Spillutviklingsklassen, og Nordic Light Events som Fotoklassen reiser til, dekkes av linjeavgifta. En egenandel på kr. 1 000,- må betales for disse turene.
TURER
Kostnader for turene (bortsett fra Tallinn) kommer i tillegg til kostnadene nevnt over. Prisene varierer mellom reisestedene. Tur på våren er obligatorisk for alle elever.
Andre kostnader i forbindelse med turene, som vaksine til turer, lommepenger, shopping, mat og andre ting kommer i tillegg, og dekkes ikke av skolen. Noen av turene har et eller flere måltider inkludert i prisen. Tilleggskostnader vil variere fra tur til tur.
OPPHØR AV SKOLEPLASS
Hvis du velger å si opp skoleplassen din etter at du har begynt eller må slutte av andre årsaker, vil det tilkomme et avbruddsgebyr som tilsvarer 6 ukers ekstra betaling for internatavgiften inkl. evt. enkeltromstillegg. Linjeavgift og Fellesavgift må betales for resten av semesteret. Dette gjelder uansett årsak til at du slutter.
TILLEGGSKOSTNADER
Tilleggskostnadene er alle kostnader som ikke går under de fastsatte avgiftene. Dette varierer veldig fra hvilken klasse du går i, hvilke aktiviteter du ønsker å delta på og lignende.Noen eksempler på tilleggskostnader (andre kostnader kan komme i tillegg):
  • Vaksine til turene. Vaksine er viktig før man drar på langtur, og om du ikke er vaksinert fra før, kan dette komme opp i kr 1 000,- til kr 2 000,- på de lengste turene. Dette er som sagt avhengig av hva du har av vaksiner fra før. Snakk med helsekontoret. 
  • De forskjellige linjene kan ha egne tilleggsutgifter til blant annet kortere turer.
  • Enkelte valgfag kan også ha tilleggskostnader (som regel fra kr. 100,- til kr. 300,-). De fleste valgfagene betaler du ikke noe ekstra for.
KOSTNADER VED DIETT
Om du har behov for annen mat enn det som serveres fordi du er veganer, har gluten-, eller laktoseintoleranse eller noe annet, så fakturerer vi kr. 500,- ekstra pr. måned (legges til internatavgiften).
LÅN OG STIPEND
Du har mulighet til å dekke skoleåret med lån og stipend fra Lånekassen, noe vi anbefaler. Lån og borteboerstipend for skoleåret 2019/20 er på kr 110 200,- + et eventuelt reisestipend fra Lånekassen for hjemreise. Reisestipendet fra Lånekassen beregnes ut fra avstand til hjemstedet ditt. Etter avsluttet og godkjent skoleår vil 40 % bli omgjort til stipend.
På Lånekassen sine nettsider ( www.lanekassen.no ) finner du søknadsskjema, svar på spørsmål og satser for skoleåret. Du kan søke når du ønsker det, etter at du har fått bekreftet skoleplass hos oss. Hvis du er tidlig ute, vil tilsagnsbrevet fra Lånekassa vente på deg her når skoleåret begynner (det blir sendt til skolen). Det undertegnes av deg og sendes til lånekassa, og etter noen få dager har du det første månedsbeløpet inne på din konto.
Ønsker du å være med på de heftigste turene, kjøpe masse flott utstyr for å bruke på skolen og er en storforbruker av lommepenger bør du nok spare opp disse pengene på forhånd.
Totalpris for skoleåret vil altså variere fra elev til elev, avhengig av linje, rom og turalternativ. Stipend og lån fra Lånekassen vil kunne dekke det meste av dette.

 Stor mulighet til å påvirke egne oppgaver.

 Ide, manusarbeid og karakterutvikling.

 Fokus på individuell utvikling.

 Tegne tradisjonelt og digitalt

 Studietur i inn og utland.

 Stimulerer kreativitet.

 Lae et tegneseriehefte.

Bildegalleri